سه‌شنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۹ - ۱۶:۱۵

 در دیدار اعضای مجمع نمایندگان استان قزوین با دبیرکل نهاد مطرح شد؛

کتابخانه های عمومی می‌توانند فضای تربیتی برای نسل آینده باشند

نشست مجمع نمايندگان استان قزوين  با دبیرکل نهاد (8).jpg

در نشست اعضای مجمع نمایندگان قزوین با دبیرکل نهاد ضمن بررسی مسائل، دغدغه ها و مشکلات نهاد راهکارهای اصلاح قانون تأسیس نهاد کتابخانه های عمومی کشور بررسی شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، نشست اعضای مجمع نمایندگان قزوین با حضور لطف الله سیاهکلی نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی و رئیس مجمع نمایندگان استان؛ فاطمه محمدبیگی، نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی؛ روح الله عباسپور نماینده مردم بوئین زهرا و آوج در مجلس شورای اسلامی، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مهدی رمضانی معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی؛ هوتن والی نژاد دستیار دبیرکل؛ مهدی توکلیان مدیرکل روابط عمومی و امور بین‌الملل؛ هادی امیری، مدیرکل امور عمرانی؛ محمدهادی زرافشان، مدیرکل حقوقی و فاطمه محمدبیگی مدیرکل کتابخانه های عمومی استان قزوین برگزار شد.

کتابخانه ها نسخه رهایی خانواده ها برای رفع مشکلات تربیتی هستند

فاطمه محمدبیگی، نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی در این نشست با تمجید از فعالیت های نهاد در حوزه ترویج فرهنگ مطالعه و توسعه کتابخانه های استاندارد گفت: منزلم نزدیک کتابخانه امام خمینی(ره) است که از بهترین کتابخانه های قزوین است. معتقدم کتابخانه سرشار از ویتامین فرهنگی است و استفاده از آن برای کودکان و نوجوانان ما ضروری است. کتابخانه های ما در حوزه های مختلف به خصوص در بحث انتقال محتواهای فرهنگی و دینی قابلیت های زیادی دارند. حقیقتا برای والدینی که نگران تربیت فرزندان شان هستند فضای کتابخانه و کتابخوانی بهترین نسخه رهایی از فضای مجازی رها شده با درصد آلودگی بالا است.

وی افزود: ما امروز با دو مصیبت مواجه هستیم. اول مشکلات اقتصادی و معیشتی و دوم بی برنامگی عظیم در اداره فرهنگی کشور. دستگاه های متولی فرهنگ مثل ارشاد، سازمان تبلیغات و صدا و سیما و ... را داریم اما وقتی به کتاب و کتابخوانی می رسیم با آماری که امروز در جلسه شنیدیم مواجه می شویم که تأسف آور است.

محمد بیگی ضمن انتقاد از وضعیت فرهنگ مطالعه در کشور گفت: من از شهری در اینجا حضور دارم که اگر تنها نام دانشمندانش را فهرست کنیم حداقل دو جلد کتاب قطور خواهد شد. مقام معظم رهبری وقتی به نام اندیشمندان و نام آوران قزوین می رسند، می فرمایند اینها چیز دیگری هستند و اگر بخواهیم در مورد تاریخ و تمدن این استان حرف بزنیم، باید ساعت ها برای آن وقت گذاشت. با این فرهنگ و پیشینه شاهد بی مهری نسبت به فرهنگ و کتاب هستیم.

نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز تصریح کرد: ما همزمان با حل مشکلات معیشتی و مبارزه با تحریم و حرکت به سمت جهش تولید نیاز به جهش تولید در عرصه کتاب و کتابخوانی هستیم. نیاز به جهش تولید در عرصه زیرساخت های فرهنگی داریم و متاسفم باید بگویم که امروز بسیار زیادی از کتاب هایی که با عنوان ترجمه در دست جوانان و نوجوانان ما قرار دارد، اغلب ترجمه تفکرات فیلسوفان غربی هستند که لیبرال دموکراسی را در قالب داستان ها و آثار ترجمه در اختیار جوانان و نوجوانان ما قرار می دهند. ما می بینیم در خانواده های مذهبی هم ناخودآگاه این کتاب ها خوانده می شود. چرا که ما تولید زیرساخت و تولید فرهنگی در این زمینه نداشتیم.

محمدبیگی تأکید کرد: وضعیت کتاب و کتابخوانی در ایران رنجنامه ای است و متأسفانه متولیان قانون گذاری، دولتی و اجرایی در زمینه های مختلف به جد کم کاری کرده اند. رهبر معظم انقلاب بارها از جنبش نرم افزاری در تولید علم صحبت کردند. این جنبش اتفاق نمی افتد مگر در کنارش زیرساخت ها و امکانات را افزایش دهیم.

وی افزود: وقتی مغول به ایران حمله می کند کتابخانه های ما را آتش می زند و تا وقتی دشمنان به کتابخانه های ما دسترسی پیدا نکنند نخواهند توانست تمدن و فرهنگ را از بین ببرند. اتفاقا امروز همزمان با مبارزه با تحریم های اقتصادی، نیازمند تقویت سیستم کتاب و کتابخوانی هستیم.

نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در ادامه با اشاره به آسیب های وارد شده به حوزه خانواده با بروز مشکلات فرهنگی گفت: یکی از مشکلات در موالید امروز به تفکر برخی خانواده ها بر می گردد که معتقدند زیرساخت های فرهنگی برای تربیت فرهنگ در جامعه ما وجود ندارد، اما ما معتقدیم که کتابخانه های عمومی این ظرفیت را دارند که فضای تربیتی برای فرزندان ما باشند. تمام کتابخانه های ما می توانند مهدکودک باشند، کتابخانه های ما می توانند به قسمت مادر و کودک مجهز باشند و مقیاس های جدیدی را متناسب با فرهنگ روزآمد جامعه به وجود بیاورند.

محمدبیگی در پایان سخنان خود ضمن اعلام آمادگی برای حمایت قانونی از نهاد در مجلس گفت: تمام تلاشم را می کنم که حامی کتابداران و کتابخانه ها باشم.

تلاش برای رفع مظلومیت کتابداران و کتابخانه ها در مجلس

در ادامه نشست روح الله عباسپور نماینده مردم بوئین زهرا و آوج در مجلس شورای اسلامی گفت: اولین بار است که با نهاد کتابخانه های عمومی کشور جلسه داریم. ما در این جلسه با مشکلات اساسی نهاد آشنا شدیم و به عقیده من عمده این مشکلات به این موضوع مربوط است که کتاب و کتابخوانی برای کشور ما ضرورت نیست و جزو اولویت های به حساب نمی آید. به همین دلیل به نهاد کتابخانه های عمومی کشور غریبانه نگاه می کنند. در صورتی که فرهنگ و مطالعه باب هر اقدامی در حوزه های مختلف است.

وی افزود: امروز در مجلس و در بسیاری از نهادهای تصمیم گیرنده از جمله صنعت، تجارت، اقتصاد و ... قبل از هر نکته بر مسئله فرهنگ سازی تأکید می کنند. فرهنگ معیشت، فرهنگ کار و ده ها کلید واژه دیگر در حوزه تصمیم گیری مدام تکرار می شود در حالی که هیچ کس به این توجه نمی کند کتاب و مطالعه زیرساخت های فرهنگی را فراهم می کند و از مولفه های فرهنگ است.

عباسپور تصریح کرد: یکی از نکاتی که در مشکلات اقتصادی در استان ها وجود دارد این است که ۸۶ درصد اعتبارات کشور ملی و تنها ۱۴ درصد استانی است و هر کجا که می خواهیم زیرساختی را فراهم کنیم با مشکل اعتبار در استان ها مواجه می شویم. این یک آسیب جدی است.

وی با اشاره به مظلومیت کتابداران در حوزه حقوق و دستمزد گفت: کتابداران سطح حقوق پایین تری نسبت به دستگاه های فرهنگی دارند. در مقابل ما شاهدیم که کارکنان برخی دستگاه های فرهنگی مطالبات شان هیچ گاه تمامی ندارد.

نماینده مردم بوئین زهرا و آوج در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: مقام معظم رهبری در این سال ها که اقتصاد را در اولویت قرار دادند، فرهنگ را هم در کنار آن مد نظر قرار داده و در اولویت گذاشته اند. واقعا امروز در بحث های فرهنگی مورد هجوم قرار گرفته ایم و مگر می شود به مسائل فرهنگ توجه کرد اما کتاب، کتابخوانی و کتابداری را نادیده گرفت.

وی افزود: اساس این است که کتاب و کتابداری مظلوم است و در اولویت نیست. من از این مظلومیت در حوزه کتابخانه ها دلگیرم و در مجلس برای رفع این مظلومیت ها تلاش می کنم. 

وجود کتابخانه ها یکی از نیازهای اساسی است

لطف الله سیاهکلی نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی و رئیس مجمع نمایندگان استان نیز با اشاره به مشکلات امروز در حوزه اقتصاد گفت: کرونا شرایط کشور را دچار چالش های اساسی کرده است و در این فضا کارکنان کتابخانه ها از وضعیت شان ناراضی اند و گلایه دارند.

وی افزود: متأسفانه بودجه های استانی به قدری نیست که بتوان پروژه ها را به سرانجام رساند. خوشبختانه دولت در سال پایانی خود تصمیم دارد پروژه های نیمه تمام را به اتمام برساند و امیدواریم اتمام پروژه های نیمه کاره نهاد در این مسیر به جریان بیفتد و به اتمام برسد.

رئیس مجمع نمایندگان استان تأکید کرد: همانطور که همکاران من در مجلس هم ذکر کردند وجود کتابخانه یکی از نیازهای اساسی است و نمی توان بر روی آن تشکیک کرد، اما می بایست سبد مخاطبان کتابخانه ها را با جذاب تر کردن و افزایش خدمات جانبی رشد داد. در ساخت کتابخانه ها جدید و یا بازسازی کتابخانه ها می توان نگاهی نیمه تجاری داشت و برخی کاربری های متناسب با کتابخانه را نیز به آن اضافه کرد تا جبران بخش کوچکی از مشکلات اقتصادی کتابخانه ها باشد.

راهکارهایی برای جبران کسری بودجه نهاد

همچنین در این نشست علیرضا مختارپور، با اشاره به روند تصویب و روند شکل‌گیری و قانون تأسیس نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور که دارای ضعف و تعارض برای کتابخانه‌ها بود، در مورد منابع موجود در بودجه و تأمین اعتبارات نهاد توضیحاتی ارائه کرد.

دبیرکل نهاد ضمن برشمردن خلاء های مخلتف قانونی در قانون تأسیس و اداره کتابخانه های عمومی کشور بر ضرورت بازنگری و یا اصلاح مواردی که به رفع مشکلات نهاد کمک کند و نیز افزایش بودجه و اعتبارات نهاد تأکید کرد.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
4 + 3 =