شنبه ۹ آبان ۱۴۰۵ - ۱۱:۵۶

در راستای پیوند کتاب با هویت و میراث فرهنگی منطقه؛

رونمایی از کتاب «مستندنگاری یک میراث» در سیاه‌چادر سنگسری

رونمایی

در آستانه فرارسیدن هفته کتاب و کتاب‌خوانی، آیین رونمایی از کتاب «مستندنگاری یک میراث» تألیف پینکی چادها، عضو هیئت علمی پژوهشکده هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، با همکاری اداره کتابخانه‌های عمومی شهرستان مهدیشهر، بنیاد ایران‌شناسی شعبه استان سمنان و اقامتگاه سنتی عمارت سنگسری، در فضایی متناسب با هویت و فرهنگ بومی منطقه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان سمنان، آیین رونمایی از کتاب «مستندنگاری یک میراث» روز سه‌شنبه ۵ آبان ۱۴۰۵، در اقامتگاه سنتی عمارت سنگسری و برای نخستین بار در سیاه‌چادر سنگسری برگزار شد؛ رویدادی فرهنگی که با هدف پاسداشت میراث ارزشمند منطقه، معرفی ظرفیت‌های فرهنگی و هنری سنگسر و توجه به اهمیت ثبت و مستندنگاری داشته‌های تاریخی و بومی این سرزمین شکل گرفت.

برگزاری این آیین در سیاه‌چادر سنگسری، به‌عنوان یکی از جلوه‌های شاخص فرهنگ و زیست سنتی منطقه، فرصتی فراهم آورد تا رونمایی از یک اثر مکتوب در بستری برخاسته از هویت بومی و فرهنگی مهدیشهر انجام شود؛ ابتکاری که پیوند میان کتاب، میراث مکتوب و سنت‌های زنده منطقه را به شکلی ملموس به نمایش گذاشت.

رونمایی از کتاب «مستندنگاری یک میراث» در سیاه‌چادر سنگسری

در این مراسم، اسماعیل حاج‌علیان؛ فعال فرهنگی، علی عبدالحسینی؛ رئیس شورای اسلامی شهر مهدیشهر، علیرضا شاه‌حسینی؛ رئیس بنیاد ایران‌شناسی شعبه استان سمنان و سیده نجمه سیادتی؛ رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان مهدیشهر، با بیان دیدگاه‌ها و مطالبی درباره اهمیت کتاب و کتابخوانی، جایگاه مستندنگاری در حفظ میراث فرهنگی و ضرورت شناسایی، ثبت و معرفی ظرفیت‌های تاریخی و فرهنگی منطقه، بر نقش آگاهی‌بخشی و انتقال این سرمایه‌های ارزشمند به نسل‌های آینده تأکید کردند.

رونمایی از کتاب «مستندنگاری یک میراث» در سیاه‌چادر سنگسری

همچنین اعضای گروه احیای زبان سنگسری با اجرای شعرخوانی و دکلمه به زبان مادری، جلوه‌هایی از غنای ادبی و فرهنگی این زبان را به حاضران معرفی کردند. این بخش از برنامه، ضمن ایجاد فضایی صمیمی و برخاسته از فرهنگ بومی، بر اهمیت صیانت و احیای زبان سنگسری به‌عنوان بخشی ارزشمند از میراث ناملموس منطقه تأکید داشت.

آنچه این آیین را متمایز کرد، فراتر از رونمایی یک عنوان کتاب، توجه به ظرفیت‌های فرهنگی و هویتی منطقه و فراهم آوردن زمینه‌ای برای پیوند میان میراث مکتوب و میراث ناملموس بود؛ پیوندی که در آن کتاب، زبان، ادبیات، سنت و حافظه تاریخی یک جامعه در کنار یکدیگر معنا پیدا می‌کنند.

رونمایی از کتاب «مستندنگاری یک میراث» در سیاه‌چادر سنگسری

برگزاری چنین برنامه‌هایی در چارچوب فعالیت‌های فرهنگی کتابخانه‌های عمومی، بیانگر ظرفیت این نهاد در ایفای نقشی فراتر از ترویج کتابخوانی و حضور مؤثر در عرصه شناسایی، پاسداشت و معرفی میراث فرهنگی و هویت بومی است؛ نقشی که می‌تواند زمینه‌ساز مشارکت بیشتر جامعه محلی در حفظ و انتقال سرمایه‌های فرهنگی به نسل‌های آینده باشد.

این آیین در آستانه هفته کتاب و کتابخوانی، جلوه‌ای از هم‌افزایی نهادهای فرهنگی و ظرفیت‌های بومی شهرستان مهدیشهر بود و بر ضرورت توجه به مستندنگاری، حفظ زبان مادری و معرفی میراث ارزشمند منطقه سنگسر تأکید کرد.

رونمایی از کتاب «مستندنگاری یک میراث» در سیاه‌چادر سنگسری