پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۴:۰۰

مدیرکل توسعه کتابخانه‌های نهاد مطرح کرد؛

کیفیت و توسعه مستمر خدمات اولویت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برای جامعه ناشنوایان و کم‌شنوایان

سومین جلسه کارگروه تخصصی کتابداران بخش‌های ناشنوایان و کم‌شنوایان کتابخانه‌های عمومی کشور

سومین جلسه کارگروه تخصصی کتابداران بخش‌های ناشنوایان و کم‌شنوایان کتابخانه‌های عمومی کشور با حضور رحمان ابراهیمی، مدیرکل توسعه کتابخانه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی و اعضای کارگروه در تبریز برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی، سومین جلسه کارگروه تخصصی کتابداران بخش‌های ناشنوایان و کم‌شنوایان کتابخانه‌های عمومی کشور با حضور رحمان ابراهیمی، مدیرکل توسعه کتابخانه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی و اعضای کارگروه در تبریز برگزار شد.

رحمان ابراهیمی در این نشست با تأکید بر ضرورت تداوم و گسترش خدمات کتابخانه‌ای برای ناشنوایان و کم‌شنوایان اظهار کرد: ارائه خدمات به این گروه‌ها نباید صرفاً به وجود یک بخش مستقل در کتابخانه‌ها محدود شود، بلکه باید متناسب با نیازهای آنان و به‌صورت مستمر در کتابخانه‌های عمومی دنبال شود.

کیفیت و توسعه مستمر خدمات اولویت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برای جامعه ناشنوایان و کم‌شنوایان

رحمان ابراهیمی با اشاره به فعالیت کارگروه‌های تخصصی کتابداران در حوزه‌های مختلف افزود: در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور کارگروه‌های تخصصی کتابداران نابینایان، ناشنوایان، کتابداران سیار و سایر حوزه‌های تخصصی فعال هستند و برگزاری این جلسات فرصت مناسبی برای بررسی روند اقدامات، شناسایی مسائل و بهره‌گیری از تجربه‌های همکاران برای ارتقای کیفیت خدمات فراهم می‌کند.

مدیرکل توسعه کتابخانه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ادامه داد: پس از حدود یک سال، سومین جلسه کارگروه تخصصی کتابداران بخش‌های ناشنوایان و کم‌شنوایان برگزار شد تا ضمن بررسی اقدامات انجام‌شده در فاصله دو نشست، دیدگاه‌ها، پیشنهادها و مسائل کتابداران این حوزه مورد بررسی قرار گیرد و تصمیمات اجرایی متناسب با نیازهای موجود اتخاذ شود.

ابراهیمی با تأکید بر اینکه ایجاد بخش مستقل ناشنوایان نباید تنها معیار سنجش میزان خدمت‌رسانی به این جامعه باشد، تصریح کرد: هدف نهاد این است که خدمات ویژه ناشنوایان و کم‌شنوایان به شکل مستمر و با کیفیت مناسب در کتابخانه‌های عمومی ارائه شود؛ بنابراین وجود یا نبود فضای فیزیکی مستقل با عنوان «بخش ناشنوایان» نباید ملاک اصلی ارزیابی خدمات باشد، بلکه کیفیت، استمرار و تناسب خدمات با نیازهای مخاطبان اهمیت بیشتری دارد.

وی همچنین بر ضرورت استفاده از نیروهای توانمند و علاقه‌مند در این حوزه تأکید کرد و گفت: تلاش می‌کنیم سطح خدمات ارائه‌شده به ناشنوایان و کم‌شنوایان به استاندارد و کیفیت قابل قبول برسد. در همین راستا، شناسایی و انتخاب نیروهای توانمند با دقت انجام می‌شود و افراد پس از مصاحبه تخصصی و با مشارکت کارگروه مربوطه برای فعالیت در این حوزه انتخاب خواهند شد.

مدیرکل توسعه کتابخانه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ظرفیت‌های موجود در استان‌ها اظهار کرد: آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، خراسان شمالی، قزوین، فارس، کرمان، کرمانشاه، مازندران، مرکزی و یزد از جمله استان‌هایی هستند که در حوزه ارائه خدمات کتابخانه‌ای به ناشنوایان و کم‌شنوایان فعالیت دارند. وی افزود: بهره‌گیری از تجربه‌های این استان‌ها و انتقال تجربیات میان کتابداران می‌تواند به شکل‌گیری الگوهای موفق و ارتقای سطح خدمات در سراسر کشور کمک کند.

کیفیت و توسعه مستمر خدمات اولویت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برای جامعه ناشنوایان و کم‌شنوایان

در ادامه این نشست، جلال سامانی، دبیر کارگروه تخصصی کتابداران بخش‌های ناشنوایان و کم‌شنوایان، گزارشی از اقدامات انجام‌شده در خصوص مصوبات جلسه پیشین ارائه کرد.

یکی از موضوعات مورد بررسی، مشکلات موجود در زمینه آماده‌سازی منابع بخش‌های ناشنوایان در سامانه «سامان» بود. اعضای کارگروه ضمن طرح مسائل و چالش‌های موجود، بر ضرورت ایجاد وحدت رویه و تدوین شیوه‌ای مشخص و یکسان برای آماده‌سازی منابع ویژه بخش‌های ناشنوایان تأکید کردند تا فرآیند ثبت و ارائه منابع با انسجام و کیفیت بیشتری انجام شود.

آموزش و توانمندسازی کتابداران نیز از دیگر محورهای مهم این نشست بود. رحمان ابراهیمی با اشاره به اهمیت آموزش مستمر نیروهای فعال در این حوزه اظهار کرد: با همکاری معاونت آموزش، پژوهش و نوآوری نهاد دوره‌های آموزشی مرتبط با خدمات به ناشنوایان و کم‌شنوایان در سامانه آموزشی فعال شده و تولید و ضبط محتوای آموزشی با همکاری مدرسان تخصصی نیز در حال انجام است.

یکی دیگر از محورهای سومین جلسه کارگروه، توسعه فعالیت‌های فرهنگی متناسب با نیازها و ویژگی‌های جامعه ناشنوایان بود. در این راستا، فهرستی از فعالیت‌های فرهنگی پیشنهادی توسط اعضای کارگروه تدوین شد و مقرر گردید با برنامه‌ریزی و هماهنگی لازم، تا پایان سال جاری دست‌کم دو یا سه فعالیت فرهنگی ملی هدفمند و متناسب با نیازهای اعضای ناشنوا در بخش‌های مربوطه اجرا شود. اعضای کارگروه تأکید کردند که برنامه‌های فرهنگی این بخش باید با شناخت دقیق از نیازها، علایق و ویژگی‌های ارتباطی جامعه ناشنوایان طراحی شود و از ظرفیت کتابداران، انجمن‌ها و مجموعه‌های تخصصی فعال در این حوزه برای اجرای برنامه‌ها استفاده شود.

در بخش دیگری از جلسه، بر ضرورت حمایت و همراهی مدیران کل استان‌ها از همکاران بخش‌های ناشنوایان تأکید شد. بر اساس مصوبه کارگروه، مدیران کل استان‌ها به‌منظور تسهیل و تقویت فعالیت‌های این بخش‌ها، نسبت به برقراری ارتباط و انعقاد تفاهم‌نامه با مؤسسات، انجمن‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد فعال در حوزه ناشنوایان اقدام خواهند کرد. همچنین تأکید شد پیش از انعقاد هرگونه تفاهم‌نامه با مؤسسات و انجمن‌های مرتبط، مدیران کل استان‌ها از نظرات، تجربیات و ظرفیت همکاران بخش‌های ناشنوایان بهره‌مند شوند و نیازها، مسائل و اولویت‌های این بخش‌ها را از طریق گفت‌وگو با همکاران شناسایی کرده و در مفاد تفاهم‌نامه‌ها لحاظ کنند.

در پایان این نشست، بر استمرار فعالیت کارگروه، پیگیری مستمر مصوبات و استفاده حداکثری از ظرفیت و تجربه همکاران بخش‌های ناشنوایان برای ارتقای کیفیت خدمات کتابخانه‌ای، فرهنگی و آموزشی ویژه این جامعه تأکید شد.

کیفیت و توسعه مستمر خدمات اولویت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برای جامعه ناشنوایان و کم‌شنوایان

کیفیت و توسعه مستمر خدمات اولویت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برای جامعه ناشنوایان و کم‌شنوایان

کیفیت و توسعه مستمر خدمات اولویت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برای جامعه ناشنوایان و کم‌شنوایان